Марганцівка для здоров’я рослин. Як правильно застосовувати. Городникам на замітку.
Марганцівка — це антисептик, який застосовується не тільки у медицині, а й у ветеринарії та сільському господарстві. В останньому вона застосовується як антисептик та добриво.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Доброта
Приготування 1% розчину перманганату калію.
- Розведіть у 100 мл води 1 грам марганцівки. Якщо потрібна інша концентрація, користуйтесь цією пропорцією.
- У чайній ложці порошку марганцівки без верху буде приблизно 6 грамів. Для одержання 1% розчину додайте 600 мл води.
Внесення в ґрунт як добриво.
Для рослин марганець потрібний для окисно-відновлювального процесу, дихання та фотосинтезу. Якщо його не вистачає у ґрунті, то потрібно його додатково внести 3-5 г/кв.м. площі у вигляді марганцевого шламу, марганцевого суперфосфату чи розчину сульфату марганцю 0,03-0,05%.
А можна полити на грядках чи в теплиці ґрунт розчином марганцівки 1-3%.
Обробляти потрібно за два тижні до всіх робіт по висаджуванню або посіву городини.
Знезараження ґрунту.
Розчин 0,2% марганцівки, діє як знезаражувальний засіб на шкідливі мікроорганізми: фузаріоз, коренева гниль. Вносити його потрібно по 1 літру розчину у кожну посадкову ямку.
Приготування антисептику для насіння.
Перед висіванням насіння у ґрунт та для захисту від негативної мікрофлори, проводять дезінфекцію чи протравлення. Це підвищує імунітет насінневого матеріалу до інфекції.
Для цього беруть 0,5-1 % розчин марганцівки, витримують у ньому насіння 15-20 хвилин, далі промивають під краном водою та злегка сушать.
Добриво для овочевих та садових культур.
Розчин марганцівки використовують для позакореневого та кореневого підживлення рослин.
На початку вегетації проводять кореневе підживлення: 5 г/кв.м. для овочевих; 5-10 г/кв.м. для ягідних культур; 10-15 г/кв.м. для плодових дерев.
У період цвітіння та зав’язування плодів садових дерев та овочевих культур проводять позакореневе підживлення. Використовують суміш із 3 грамів марганцівки та 1 грама борної кислоти.
Для розсади підживлення проводять два рази, 5грамів на 10 літрів води: перед висаджуванням у ґрунт та через 1-2 тижні після.
Використання у якості фунгіциду.
Щоб запобігти таким грибковим хворобам як: бура плямистість, фузаріоз, хлороз, бура іржа, гниль використовують розчин марганцівки для обприскування рослин.
Для овочевих культур беруть 3 % розчин марганцівки. Якщо хвороба прогресує роблять обприскування кожні 3 дні до зникнення хвороби.
Томати обробляють 1-2 % розчином при фітофторозі 3 рази за сезон. Після пересадки у ґрунт, при масовому цвітінні та плодоношенні.
Для цибулі та картоплі проводять замочування на 5-8 годин, беруть 5 грамів на 10 літрів води.
Розчин марганцівки: 2 ч. л. на 10 літрів води, застосовують у період цвітіння суниць.
Бордоську суміш 10 літрів та марганцівку 3 грами застосовують при борошнистій росі на городніх культурах та винограду. Також, можна застосувати 50 грамів калійної селітри та 3 грами марганцівки на 10 літрів води.
У деревному попелі вже присутня марганцівка, тому додавати її в розчин попелу не потрібно.