Солена карамель – це сама вишукана начинка для млинців
Солена карамель, швидше за все, сама вишукана начинка для млинців. Смак і аромат солоної карамелі – просто фантастичні, а варіантів її застосування – безліч. Якщо до цих пір Ви не знали, що таке солона карамель, приготуйтеся, буде цікаво. Дуже гармонійно поєднуються солоні і солодкі смаки при оздобленні тортів.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вподобайка
Необхідні продукти:
- цукор – 200 гр.
- вода – 60 мл.
- вершки не менше 30% жирності – 120 мл.
- масло вершкове 82,5% жирності – 30-40 гр.
- сіль – 0,5 ч. л.
Я додаю солону карамель в свої торти, в випічку, готую з неї креми ну і насправді, солона карамель – це відмінне доповнення до млинців.
Отже, почнемо з великого сотейника. Пам’ятайте, що для карамелі важливі кілька моментів. Сотейник повинен мати товсте дно, бути не надто великим. Насипаємо в сотейник цукор і наливаємо воду.
Нічого не розмішуємо, це важливо, і просто ставимо на середній вогонь.
Карамель не мішайте лопаткою, краще взагалі не чіпати, я дотримуюся саме цього методу. Це призведе до кристалізації цукру, маса безповоротно піде грудочками.
Тому просто залиште сотейник на плиті і не чіпайте його. І ні в якому разі не пробуйте під час готування карамель! Отримайте опік: відтепер треба чекати поки карамель не набуде той самий бурштиновий відтінок.
Якщо у вас є кулінарний термометр, то потрібно варити до температури 130-150 градусів. Все залежить від того, яку карамель ви любите – світлішу (молочну) або темну. Важливо розуміти, що колір маси в сотейнику сильно відрізняється від того, який буде на виході. Я готую вже без термометра визначаючи на око за кольором готовність карамелі. І ось через приблизно 15 хвилин, подивіться який бурштиновий відтінок виходить. Мене він влаштовує і я знімаю карамель з вогню і додаю масло і добре розмішую.
Тут температура масла не грає особливої ролі, головне поріжте його кубиками, так буде простіше додаємо його в карамель. А тепер додаємо вершки, потрібно 120 мл, я їх трохи підігріла, щоб карамель не сильно пузирилася від різниці температур. Найкраще брати вершки жирні, не менше 30%. Чесно скажу, я намагалася економити і готувати по цьому ж рецепту, але з молоком або з менш жирними вершками (10% або 15%). Смак добрий, але от консистенція виходить не така тягуча і однорідна Тому краще взяти жирні вершки.
І ще один важливий інгредієнт, сіль. У мене морська сіль. Саме сіль відтіняє нудотну солодкість цукру і робить цей десерт дійсно смачним. Не переживайте, десерт залишається солодким, але не таким нудотним.
Розлийте карамель по банках і приберіть в холодильник.
Термін зберігання карамелі 2-3 тижні, але повірте вона довго ніколи не затримується в холодильнику. Під час перебування в холодильнику, солона карамель густіє. А варто їй постояти при кімнатній температурі, вона стає більш поступливою.