Тільки мука і кип’яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Смакота з нічого – так я завжди називаю такі коржі. Продуктів мінімум, можна зробити солодкі і несолодкі, вони завжди виходять і всім подобаються. Коли я спробувала їх вперше була дуже здивована, що вони готуються так просто. Загалом, рекомендую приготувати обов’язково!

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • борошно – 700 г
  • сіль – 1 ч.л.
  • цукор – 1 ст.л.
  • вода (кип’яток) – 500 мл

Для змащення:

  • вершкове масло

У миску висипаємо 700 г просіяного борошна, додаємо 1 ч.л. солі і 1 ст.л. цукру, перемішуємо.

А тепер в сухі інгредієнти вливаємо півлітра кип’ятку і замішуємо тісто. Спочатку мішаємо лопаткою або ложкою, так як вода дуже гаряча, а потім продовжуємо працювати руками. Краще надіти рукавички: і тісто менше буде липнути до рук, та й не буде сильно гаряче.

Вимішуємо тісто в мисці до тих пір, поки не вмішається вся мука, потім переходимо працювати на стіл. Борошно більше не підсипаємо, тісто має бути м’яким, трохи прилипати до рук, не переживайте, це нормально, головне, щоб воно було однорідно вимішане. Кладемо тісто назад в миску, накриваємо кришкою і залишаємо на 15 хвилин.

Потім стіл присипаємо борошном, розділяємо все тісто на 2 рівні частини. Потім кожну частину ділимо ще на 4 шматочки. В результаті у нас виходить 8 приблизно рівних частин.

Кожен шматочок тіста округлюємо і кладемо на край столу, накриваємо пакетом або кришкою, щоб тісто не завітрилось.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Беремо одну кульку тіста, приплющуємо її і розкатуємо в дуже тонкий пласт. За необхідності стіл або килимок можна припилити борошном, але не багато. Тісто в деяких місцях може навіть просвічуватися. Товщина шару повинна бути 1-2 мм, не більше.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Тепер розкачане тісто змащуємо м’яким вершковим маслом. Присипаємо злегка борошном. На центр по черзі складаємо 2 краї тіста. І знову змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. А тепер один на одного складовими 2 вільних краю тіста. Виходить пласт ми звертаємо конвертиком, змащуючи кожен шар вершковим маслом.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Заготовку поки відкладаємо вбік і розкачуємо другу кульку тіста. Знову змащуємо маслом, присипаємо борошном і на центр розкатаного пласта кладемо підготовлений конвертик. Накриваємо його з двох сторін тістом, знову змащуємо маслом, присипаємо борошном і формуємо квадрат.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Теж саме робимо і з іншими шістьма кульками тіста. У підсумку виходить 4 товсті коржі.

Замість борошна можна взяти цукор, тоді коржі вийдуть солодкими. Мені подобається їх їсти замість хліба, тому роблю без цукру.

Тепер кожен корж розкачуємо ще раз, щоб він збільшилася в 2 рази. Далі перекладаємо таку заготовку на сковорідку з вершковим маслом, накриваємо кришкою і смажимо на повільному вогні до золотистого кольору.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Потім корж перевертаємо і обсмажуємо його з іншого боку, теж під закритою кришкою. На кожну сторону необхідно 5-7 хвилин. Готові коржі перекладаємо на тарілку і ще гарячі змащуємо вершковим маслом.

Тільки мука і кип'яток: часто готую листкові коржі замість хліба

Вони виходять дуже-дуже смачними, м’якими і шаруватими. Я рекомендую їх їсти гарячими. Вони ідеально підходять до будь-якої першої страви, до риби, м’яса, а моя мама їх любить їсти з солодким чаєм.