Грудинка у банках – просто, смачно, на всі випадки життя
Солоне сало або м’ясо в банку – це універсальна смачна закуска до столу, яку можна їсти з борщем, картоплею, кашею, макаронами та іншими гарнірами. Вона зберігається дуже довго і відрізняється простотою приготування.
Нам потрібно:
- рецепт на 3 банки об’ємом 1 л:
- грудинка – 2 кг
- вода – 1 л.
- сіль кам’яна – 200 гр.
- оцет яблучний (6%) – 15 гр. (1 ст.л.)
У кожну банку:
- лавровий лист – 1 шт.
- часник – 3 зубчики
- запашний перець горошком – 5 шт.
- чорний перець горошком – 10 шт.
- гвоздика – 2 бутончики
- насіння кінзи – 0,5 ч.л.
Покроковий рецепт приготування:
У нашому випадку сьогодні дуже м’ясна грудинка. Закриватимемо в літрових банках, тому нарізаємо її на порційні брусочки по висоті банки, а завтовшки близько 5 см.
У чисті літрові банки укладаємо шматочки грудинки або сала з прошарком. Сильно щільно не укладаємо, щоб між шматочками добре пройшов розсіл.
На 3 літрові банки мені знадобилося 2 кг грудинки. Тепер розкладаємо у банки спеції. У кожну банку кладемо по одному лавровому листі, по 3 зубчики часнику, обов’язково додаємо запашний перець горошком (по 5 горошин) і чорний перець горошком (по 10 шт.).
Також додаєм в кожну банку по пів чайної ложки насіння кінзи та по парочці бутончиків гвоздики. Але якщо не любите кінзу та гвоздику – не додавайте їх.
Тепер робимо розсіл. Виливаємо у каструлю 1 л. води додаємо 200 гр. кам’яної солі та одну столову ложку яблучного 6% оцту.
Якщо у вас дев’ятивідсотковий оцет – додайте десертну ложку. Доводимо розсіл до кипіння та гарячим розсолом заливаємо наші банки з грудинкою.
Тепер беремо велику каструлю, кладемо на дно каструлі диск для стерилізації або тканину, встановлюємо в каструлю банки, накриті кришками, заливаємо в каструлю холодну воду і ставимо на вогонь.
Вода в каструлі повинна доходити до плічок банок. З моменту закипання води у каструлі стерилізуємо банки протягом 2 годин на повільному вогні.
Через 2 години закриваєм банки машинкою для закривання банок. Перевертаємо вниз кришкою , накриваємо рушником і залишаємо до повного остигання.
Потім прибираємо всі банки в холодильник, щоб вони застигли і в них утворився холодець, а вгорі шар з жиру. Тепер залишаємо одну банку на поїсти зараз, а решту прибираємо у прохолодний льох.