Грибна ікра якої завжди мало
Грибна ікра – це і закуска на тости та бутерброди, і начинка для овочів або домашньої випічки. Також можна закрутити в банки на зиму.
Інгредієнти:
- 3 кілограми відварених грибів
- Цибуля, перець болгарський, морква, помідори – кожного овоча по 750 грам
- Олія соняшникова – 600-700 грам
- Часник – 3-4 головки,
- Гострий перець 1-2 стручки
- Лавровий лист 3-4 штуки
- Перець-горошок шт.10
- Кінза – 2-3 пучка.
- Сіль за смаком.
В оригінальному рецепті потрібна саме кінза. Вона дає ікрі неповторний пряний смак. Але якщо немає кінзи, можна замінити її меленим коріандром – 1-2 чайні ложки.
Покроковий рецепт приготування:
В ідеалі для приготування потрібен казан і велика сковорідка.
Гриби відварити 15-20хв. Відміряти необхідну кількість. Прокрутити через м’ясорубку з великими отворами, щоб гриби були шматочками, а не кашею. Або нарізати дрібно ножем.
Покласти в казан обсмажити в соняшниковій олії.
Поки на повільному вогні смажаться гриби, ви руками наріжте кубиками по 1см або грубше моркву, помідори, цибулю, перець солодкий.
Я для нарізування використовую шатківницю Найсер-Дайсер.
Всі овочі по черзі швидко обсмажуємо на сковорідці по 5-7хв. і додаєте в гриби. Соняшникової олії потрібно десь 600-700гр, але чим більше олії, тим смачніше. Тушкувати півтори години.
За 15-20 хв. до готовності додаєте сіль за смаком, пару стручків гострого перцю (не шкодуйте), часнику 3-4 головки, лавровий лист, перець-горошок шт. 10 і пучка 2-3 кінзи.
Готову ікру закатати в банки, перевернути і укутати до повного охолодження.
З цієї кількості виходить 10-11 банок по 700гр.
Деякі зауваження:
Подруга банки з готовою ікрою НЕ стерилізує. Я стерилізую 40 хвилин в киплячій воді. Тому що, коли я робила в перший раз – половина банок вибухнуло.
Оцет в ікру додавати не потрібно – він дуже сильно псує смак.
Щоб банки не вибухали, необхідно використовувати тільки нові кришки. Готову ікру зберігати в холодильнику або холодному погребі.
Така ікра до смаку всім. Приготуйте за цим рецптом і Ваші близькі будуть здивовані.