Коли потрібно збирати цибулю, та як правильно зберігати

Врожай ріпчастої цибулі можна зберігати у доброму стані до весни. Для цього необхідно своєчасно організувати збір врожаю, висушити його та зберігати у відповідному місці.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вподобайка

Збирати врожай цибулі необхідно через 80 днів після того, як вона буде висаджена у відкритий ґрунт. Точну дату збирання врожаю не можна заздалегідь сказати, тому необхідно пам’ятати, коли цибуля була висаджена, та слідкувати за появою ознак зрілості.

Слід звертати увагу на погодні умови. При сухій спекотній погоді ця культурі дозріє доволі швидко та почне сохнути. А прохолодна погода призведе до того, що цибуля довгий час буде залишатися зеленою, та мати товсте пір’я.

Основні ознаки зрілості цибулі:

  • голівки мають необхідний розмір;
  • листя пожовкло та почало осипатися;
  • прикоренева шийка стала сухою та тонкою;
  • верхнє лушпиння стало золотистого кольору.

Як збирати ріпчасту цибулю та зберігати врожай

  1. Збирати врожай потрібно у сухий та сонячний день.
  2. Пір’я може бути пожовклим та в’ялим, а не повністю сухим. Таку цибулю теж треба збирати.
  3. При твердому ґрунті можна використовувати інструменти, щоб видалити цибулю із землі.
  4. Якщо цибуля буде пошкодженою, то її відразу потрібно переробляти, тому що для тривалого зберігання вона не підходить.
  5. Після видалення цибулі із землі її потрібно трохи обчистити та розкласти на городі одним шаром на одну або дві доби, щоб вона трохи просохла.
  6. Далі врожай переноситься на горище. Там цибуля буде далі просушуватися та вилежуватися.
  7. При сильній спеці не потрібно розкладати цибулю на городі, тому що вона попечеться. Її відразу необхідно перенести на горище, яке добре провітрюється. Врожай на горищі в цьому випадку теж добре просохне завдяки високій температурі, але цибуля залишиться непошкодженою, тому що на неї не будуть впливати прямі сонячні промені.
  8. Після просушування цибулю потрібно очистити від зайвого лушпиння. Також слід обрізати хвости бадилля на відстані 12-15 сантиметрів від прикореневої шийки. Ця процедура значно знизить ймовірність попадання в цибулю патогенної мікрофлори. Завдяки цьому врожай буде довго зберігатися.
  9. Деякі городники плетуть коси з цибулі. Потім їх слід розвісити у сухих приміщеннях, які добре вентилюються.