Легендарний торт «Спартак». Шоколадний, ніжний і дуже красивий, особливо в розрізі

Дуже смачний, шоколадний торт «Спартак» з найніжнішим кремом. Торт буквально тане в роті! Такий тортик припаде до душі всім вашим близьким і гостям.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів

Продукти

  • Яйця – 3 шт
  • Сіль – дрібка
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Мед – 80 гр.
  • Сода – 1.5 ч.л без гірки
  • Борошно – 250 гр. (тісто для розкачування 350 гр.)
  • Какао – 50 гр.

Крем:

  • Сметана 20% – 450 гр.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 200 гр.
  • Борошно – 60 гр.
  • Масло вершкове – 300 гр.
  • Ванільний ароматизатор за бажанням.

Як приготувати шоколадний торт «Спартак»

Заварна основа

У сотейник викладаємо сметану, додаємо яйця цукор і все добре перемішуємо вінчиком. Ставимо на плиту. Вогонь повинен бути трохи менше середнього. Масу постійно мішаємо, щоб вона рівномірно нагрівалася і тримаємо на вогні поки вона не стане густішою. Крем загус, знімаємо з плити.

Заварну основу переносимо в іншу миску, щоб вона швидше охолола. Якщо раптом утворилися якісь грудочки то можна перебити на найбільшій швидкості міксером, або прогнати через сито. Якщо просто залишити охолоджуватися на столі то необхідно прикрити плівкою в контакт, інакше утворюється скоринка і вона потім шматками буде потрапляти в крем. Або ж остудити примусовим методом, це миску поставити у велику миску з холодною водою і постійно помішуючи охолодити крем до кімнатної температури.

Тісто

В окремій мисці змішуємо просіяне борошно і какао-порошок. Посуд в якій ми почнемо готувати тісто має бути з товстим дном, це може бути товстостінний ківш або ж звичайний сотейник з товстим дном.

У сотейник висипаємо цукор, додаємо мед, сюди ж відправляється сіль, вершкове масло. Трохи перемішаємо яйця, змішаємо жовтки і білки між собою і все це відправляємо в сотейник.

Перемішуємо все і ставимо на плиту. Вогонь такий же як і при приготуванні заварної основи для крему, трохи нижче середнього. Постійно помішуючи чекаємо поки цукор повністю розчинитися, в загальному нагріваємо масу до гарячого стану, але ні в якому разі не кип’ятимо, інакше яйця згорнутися. Коли стане видно що маса гаряча, додаємо соду і все добре перемішуємо. Вимикаємо вогонь і знімаємо з плити.

Перш ніж додавати борошно з какао, масу необхідно трохи охолодити. Тому переносимо масу в іншу миску побільше, тут буде легше замішувати тісто і швидше охолоне наше майбутнє тісто.

Тепер по чуть-чуть, поступово додавати борошно з какао і перемішуємо до однорідності. Консистенція у тіста повинна вийти, як у вареного згущеного молока. Воно ще буде остигати і стане густішим, тому навмисно не забиваємо тісто борошном.

Для випічки коржів будемо використовувати силіконові килимки, можна використовувати і звичайний пергамент.

Поки тісто ще тепле, його буде легше всього розподілити максимально тонким коржем. З теплим тістом легко працювати силіконовою лопаткою, але коли воно стане трохи густіше, то можна і руками, просто вершковим маслом змастіть руки і як би розгладжуйте тісто по килимку.

Духовку ми розігріваємо до 180-200 градусів. Килимок переносимо на деко і відправляємо в духовку випікатися.

Випікаються коржі дуже швидко, буквально протягом 5 хвилин. Головне не пересушити. І подивіться якщо перший корж у вас погано буде відставати від пергаменту або від силіконового килимка то змастіть пергамент або килимок вершковим маслом.

По суті повинно вийти 3 коржі. Ділимо кожен корж на три смужки, по ширині кожна смужка 8 см. Обрізки нам знадобляться на обсипання. Прибираємо поки коржі в сторону і доробляємо крем.

Легендарний торт «Спартак». Шоколадний, ніжний і дуже красивий, особливо в розрізі

Заварна основа теж охолола. Масло і заварювана основа повинні бути приблизно однієї температури, + – 2 градуси.

За бажанням перед збиванням, в масло можна додати абсолютно будь-який ванільний ароматизатор. Починаємо збивати на найбільшій швидкості міксера протягом 5 хвилин. Далі по одній столовій ложці додаємо заварну основу в масло і все знову добре перемішуємо. Крем готовий.

Тепер промазуємо кожну смужку кремом. Виходить приблизно десь дві столові ложки на кожну смужку. За бажанням можна в якості наповнювача додати подрібнений горіх, або якісь ягоди. Ми ж будемо робити без наповнювача. Промазали полосочки – заготовок залишаємо в такому вигляді хвилин на 15.

Легендарний торт «Спартак». Шоколадний, ніжний і дуже красивий, особливо в розрізі

Ну а тепер через 15 хвилин по можливості дуже акуратно збираємо торт.

Першу смужку з кремом скочується в рулетик, дуже акуратно, наступна смужка піде прямо в стик зі зрізом. Таким чином, збираємо торт, обертаючи одну за одною смужки з кремом. Готовий торт візуально буде схожий на пень. Найкраще звичайно, коли рулетик ще невеликий, відразу помістити його на підкладку.

Легендарний торт «Спартак». Шоколадний, ніжний і дуже красивий, особливо в розрізі

Тепер залишками крему вирівнюємо боковину торта і верхню поверхню. Зробимо обсипання із залишків тіста. Крихітку дуже легко зробити. Або в пакеті качалкою, або в блендері подрібнити. Відправляємо торт в холодильник для просочення на 4-5 годин.

Торт готовий. Смачного!