На Великдень готую тільки таку паску, вона волога але повітряна, ідеальний рецепт для нас!
Цю паску я готую щороку на Великдень і вона нам дуже подобається. Вона виходить вологою але одночасно повітряною і розсипчастим. Мені дуже подобається, що паску готується не складно, хоч він і на дріжджах. Час дуже цінний ресурс і я люблю рецепти, які його економлять.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
Інгредієнти:
Паска:
- Борошно: 500г
- Жовтки: 3шт
- Масло вершкове 82% 70г
- Сметана 15%: 150г
- Молоко 3,5%: 130мл
- Дріжджі: 30г пресовані (10г сухі)
- Цукор: 180г
- Сіль: 0,5 ч.л
- Ванілін
- Куркума: ¼ ч.л (за бажанням)
- Ізюм: 150г + мука 1ст.л
Глазур:
- Білки: 3шт (100г)
- Цукор: 200г
Покроковий процес приготування:
1. Спочатку потрібно приготувати опару. Для цього в тепле (але ні в якому разі не гаряче) молоко додаємо дріжджі, 1 столову ложку цукру і стільки ж борошна із загальної маси. Все добре перемішуємо вінчиком, дріжджі повинні розчинитися в молоці. Тепер опару накриваємо харчовою плівкою, ставимо в тепле місце, приблизно на 15 хвилин, дріжджі повинні підійти, утворюється пишна пінка. Якщо вона не утворилася, то дріжджі краще замінити.
Опара активізує дріжджі і тісто буде краще підніматися. Тісто для пасок найкраще виходить зі свіжими пресованими дріжджами, так воно краще піднімається. Але якщо немає можливості купити такі дріжджі, в описі інгредієнтів я написала кількість сухих дріжджів.
Поки опара підходить змішаємо інші інгредієнти.
2. Білки відділяємо від жовтків. Жовтки опускаємо в миску для замішування тіста, а білки потрібні будуть для глазурі.
3. Жовтки збиваємо з цукром, вони повинні посвітліти і збільшитися в розмірі.
4. До них додаємо сіль і сметану, перемішуємо. В отриману суміш вливаємо опару, що підійшла і перемішуємо до однорідності.
5. Тепер поступово всипаємо борошно, головне не переборщити, адже тісто має бути не дуже густим і липким. Муки може знадобитися трохи більше або менше, ніж у мене, адже продукти у всіх різні. Перемішую міксером з насадками “Спиральки” на протязі, приблизно, 7 хвилин. Це тісто легко готувати, адже замішувати його можна навіть ручним міксером.
6. Разом з борошном всипаємо ванілін і можна додати дрібку куркуми для того, щоб паска була більш жовтого кольору. Але не варто додавати багато так як куркума має специфічний запах.
7. Коли все добре перемішається і вийде однорідне і красиве тісто, можна додати вершкове масло і перемішуємо міксером. Воно повинно бути розм’якшеним, щоб легше вмішалося в тісто. Вершкове масло краще брати не менше 82% і вмішувати його можна тільки лише в кінці замісу. Тоді тісто буде більш м’яке, а паски смачнішими.
8. У результаті виходить липке і не густе тісто, воно дуже приємне, змастивши руки олією його можна ще трохи вимісити руками, щоб тісто зібралося в грудку. Перекладаємо його в миску, змащену олію і накриваємо харчовою плівкою. Ставимо підходити в тепле місце на 2 години. Якщо тісто буде високо підніматися і тікати з миски, його потрібно опускати. Вага готового тіста: 1050г.
Я включаю духовку на 50 градусів і розігріваю на протязі 5 хвилин, потім вимикаю, залишивши лише лампочку і ставлю тісто підходити. У духовці воно дуже добре підходить.
9. Тісто добре підходить, з’являється дуже багато пухирців.
10. Підготуємо ізюм. Для цього його потрібно промити і на 5 хвилин залити теплою водою. Гарячою водою не замочую, так як ізюм сильно розбухає. Після цього ізюм просушуємо паперовим рушником і додаємо 1 столову ложку борошна без гірки, перемішуємо.
Так само можна додати будь-які сухофрукти або цукати. Але вони не повинні бути порізані грубо, інакше після випічки залишаться на дні паски.
11. У підійшовшому тісті робимо виїмку, додаємо ізюм і вмішуємо його. Ізюм повинен рівно розмірено розподілитися по всьому тісту.
12. Тісто ділимо на 3 рівні частини і кладемо в формочки. Тісто викладаємо на половину формочки. Діаметр моїх форм 11 см, а висота 8 см. Я використовую паперові формочки, але можна брати будь-які.
13. Паски ставимо на підходити, як і тісто. Паски повинні підходити приблизно 1,5 години, але не менше. Через недостатнє вистоювання шапочка потріскаються. Тісто має підійти аж до країв формочок.
14. Підійшовші паски випікаємо в духовці при температурі 170-180 градусів 35-40 хвилин – залежно від розміру ваших пасок.
15. Готовим паскам даємо охолонути. Можна зняти паперові формочки, а можна залишити. Але в паперових формочках паска повільніше черствіє.
Готуємо глазур для паски: “Швейцарська меренга”
16. У білки всипаємо цукор, перемішуємо вінчиком і ставимо на водяну баню. Помішуємо білки, щоб цукор в них розчинився, перевірити це можна, розтерши між пальцями білки, якщо крупинок цукру немає, тоді білки можна знімати з водяної бані. Зверніть увагу, що зараз ми не збиваємо білки, а проста перемішуємо.
Вода в каструлі повинна кипіти дуже слабо, інакше білки зваряться і глазур не вийде.
17. Далі збиваємо білки вже міксером. Збиті білки повинні трохи стікати, але триматися на віночку.
18. Паски покриваємо глазур’ю і прикрашаємо за своїм бажанням. Паски можна просто вмочити в глазур або змастити за допомогою ложки. Даємо застигнути глазурі при кімнатній температурі.
Світлого вам Великодня!