На Великдень готую тільки таку паску, вона волога але повітряна, ідеальний рецепт для нас!

Цю паску я готую щороку на Великдень і вона нам дуже подобається. Вона виходить вологою але одночасно повітряною і розсипчастим. Мені дуже подобається, що паску готується не складно, хоч він і на дріжджах. Час дуже цінний ресурс і я люблю рецепти, які його економлять.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

Інгредієнти:

Паска:

  • Борошно: 500г
  • Жовтки: 3шт
  • Масло вершкове 82% 70г
  • Сметана 15%: 150г
  • Молоко 3,5%: 130мл
  • Дріжджі: 30г пресовані (10г сухі)
  • Цукор: 180г
  • Сіль: 0,5 ч.л
  • Ванілін
  • Куркума: ¼ ч.л (за бажанням)
  • Ізюм: 150г + мука 1ст.л

Глазур:

  • Білки: 3шт (100г)
  • Цукор: 200г

Покроковий процес приготування:

1. Спочатку потрібно приготувати опару. Для цього в тепле (але ні в якому разі не гаряче) молоко додаємо дріжджі, 1 столову ложку цукру і стільки ж борошна із загальної маси. Все добре перемішуємо вінчиком, дріжджі повинні розчинитися в молоці. Тепер опару накриваємо харчовою плівкою, ставимо в тепле місце, приблизно на 15 хвилин, дріжджі повинні підійти, утворюється пишна пінка. Якщо вона не утворилася, то дріжджі краще замінити.

Опара активізує дріжджі і тісто буде краще підніматися. Тісто для пасок найкраще виходить зі свіжими пресованими дріжджами, так воно краще піднімається. Але якщо немає можливості купити такі дріжджі, в описі інгредієнтів я написала кількість сухих дріжджів.

Поки опара підходить змішаємо інші інгредієнти.

2. Білки відділяємо від жовтків. Жовтки опускаємо в миску для замішування тіста, а білки потрібні будуть для глазурі.

3. Жовтки збиваємо з цукром, вони повинні посвітліти і збільшитися в розмірі.

4. До них додаємо сіль і сметану, перемішуємо. В отриману суміш вливаємо опару, що підійшла і перемішуємо до однорідності.

5. Тепер поступово всипаємо борошно, головне не переборщити, адже тісто має бути не дуже густим і липким. Муки може знадобитися трохи більше або менше, ніж у мене, адже продукти у всіх різні. Перемішую міксером з насадками “Спиральки” на протязі, приблизно, 7 хвилин. Це тісто легко готувати, адже замішувати його можна навіть ручним міксером.

6. Разом з борошном всипаємо ванілін і можна додати дрібку куркуми для того, щоб паска була більш жовтого кольору. Але не варто додавати багато так як куркума має специфічний запах.

7. Коли все добре перемішається і вийде однорідне і красиве тісто, можна додати вершкове масло і перемішуємо міксером. Воно повинно бути розм’якшеним, щоб легше вмішалося в тісто. Вершкове масло краще брати не менше 82% і вмішувати його можна тільки лише в кінці замісу. Тоді тісто буде більш м’яке, а паски смачнішими.

8. У результаті виходить липке і не густе тісто, воно дуже приємне, змастивши руки олією його можна ще трохи вимісити руками, щоб тісто зібралося в грудку. Перекладаємо його в миску, змащену олію і накриваємо харчовою плівкою. Ставимо підходити в тепле місце на 2 години. Якщо тісто буде високо підніматися і тікати з миски, його потрібно опускати. Вага готового тіста: 1050г.

Я включаю духовку на 50 градусів і розігріваю на протязі 5 хвилин, потім вимикаю, залишивши лише лампочку і ставлю тісто підходити. У духовці воно дуже добре підходить.

9. Тісто добре підходить, з’являється дуже багато пухирців.

На Великдень готую тільки таку паску, вона волога але повітряна, ідеальний рецепт для нас!

10. Підготуємо ізюм. Для цього його потрібно промити і на 5 хвилин залити теплою водою. Гарячою водою не замочую, так як ізюм сильно розбухає. Після цього ізюм просушуємо паперовим рушником і додаємо 1 столову ложку борошна без гірки, перемішуємо.

Так само можна додати будь-які сухофрукти або цукати. Але вони не повинні бути порізані грубо, інакше після випічки залишаться на дні паски.

11. У підійшовшому тісті робимо виїмку, додаємо ізюм і вмішуємо його. Ізюм повинен рівно розмірено розподілитися по всьому тісту.

12. Тісто ділимо на 3 рівні частини і кладемо в формочки. Тісто викладаємо на половину формочки. Діаметр моїх форм 11 см, а висота 8 см. Я використовую паперові формочки, але можна брати будь-які.

13. Паски ставимо на підходити, як і тісто. Паски повинні підходити приблизно 1,5 години, але не менше. Через недостатнє вистоювання шапочка потріскаються. Тісто має підійти аж до країв формочок.

14. Підійшовші паски випікаємо в духовці при температурі 170-180 градусів 35-40 хвилин – залежно від розміру ваших пасок.

15. Готовим паскам даємо охолонути. Можна зняти паперові формочки, а можна залишити. Але в паперових формочках паска повільніше черствіє.

Готуємо глазур для паски: “Швейцарська меренга”

16. У білки всипаємо цукор, перемішуємо вінчиком і ставимо на водяну баню. Помішуємо білки, щоб цукор в них розчинився, перевірити це можна, розтерши між пальцями білки, якщо крупинок цукру немає, тоді білки можна знімати з водяної бані. Зверніть увагу, що зараз ми не збиваємо білки, а проста перемішуємо.

Вода в каструлі повинна кипіти дуже слабо, інакше білки зваряться і глазур не вийде.

17. Далі збиваємо білки вже міксером. Збиті білки повинні трохи стікати, але триматися на віночку.

18. Паски покриваємо глазур’ю і прикрашаємо за своїм бажанням. Паски можна просто вмочити в глазур або змастити за допомогою ложки. Даємо застигнути глазурі при кімнатній температурі.

На Великдень готую тільки таку паску, вона волога але повітряна, ідеальний рецепт для нас!

Світлого вам Великодня!