Твердий сир: давно не купую в магазині, готую сама. Ділюся швидким рецептом
Що може бути смачніше домашнього сиру? Пропоную Вашій увазі рецепт смачного твердого сиру. Після того як я одного разу приготувала такий сир для своєї сім’ї, з тих пір мої рідні про магазинному і чути не хочуть, а якщо чесно, я вже й забула коли купували сир в магазині.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Сир за цим рецептом у мене виходить завжди вдалий, подаю його і в будні і на святковий стіл, всім гостям дуже подобається, їдять і вихваляють, мені звичайно ж дуже приємно, а чоловіка так просто “гордість розпирає”.
Необхідні продукти:
- Сир – 1 кг
- Молоко – 1 л
- Масло вершкове – 50 гр
- Сіль – 1 ч. ложка з невеликою гіркою
- Сода – 1 ч. ложка
Як приготувати твердий сир
Беру відповідну ємність (у мене казанок з антипригарним покриттям, щоб молоко не пригоріло), вливаю молоко, додаю сир і ставлю на середній вогонь.
Замітка. Для приготування смачного сиру продукти бажано брати фермерські від домашніх тварин, але якщо немає такої можливості, використовуйте магазинні з найвищим % жирності.
Нагріваю до тих пір поки не відокремиться сироватка, а сирна маса почне збиратися в в’язкі грудочки (головне не упустити цей момент і не довести до кипіння). Вимикаю вогонь коли відокремилася сироватка і з’явилися грудочки.
Відкидаю на друшляк застелений марлею в 2 шари (так як сучасна марля зовсім поганої якості, я пристосувала відрізок тюлі, дуже зручно). Даю стекти сироватці.
А тим часом поки сироватка стікає ставлю на великий вогонь каструлю з водою, буду варити сирну масу до готовності на водяній лазні, потрібно розтопити вершкове масло (я це роблю за 30 секунд за допомогою мікрохвильової печі).
Масу з друшляка перекладаю в каструлю, яка за розмірами підходить для водяній лазні, додаю вершкове масло, сіль і соду, і добре перемішую, ставлю каструлю на водяну лазню і постійно перемішую, поки маса не стає тягучою (на це йде часу не більше ніж 10 хвилин).
Замітка. За бажанням в сирну масу можна додати яйце (щоб сир став твердіший), але без яйця нам подобається більше, сир і так виходить досить твердим.
Потім беру контейнер або миску (з урахуванням того, щоб після охолодження сир можна було легко витягти з форми).
У мене для цієї мети є кругла скляна миска, виходить кругла головка сиру. З даної кількості інгредієнтів виходить 1,180 кг сиру. Як не крути виходить дешевше магазинного, яка ніяка, а економія бюджету і головне корисний продукт приготовлений з душею своїми руками.
Мінімум часу і ніяких спеціальних пристосувань, все на кухні під рукою. Готуйте з задоволенням, все у вас вийде. Смачного!
Замітка. У готовий гарячий сир, перед тим як відправити в контейнер за бажанням можна додати спеції за смаком, наприклад кмин, мій чоловік дуже любить сир із кмином.