Універсальна помідорна приправа на зиму
Проста і, при цьому, дуже смачна приправа з помідорів і болгарського перцю дуже виручить будь-яку господиню.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Таку приправу можна додавати в зажарку для супів, в різні другі страви, наприклад, в голубці, тушковану картоплю, спагеті. Вона ідеальна і як соус – до риби, м’яса, пельменів.
Перед подачею на стіл в готову приправу можна додати подрібнений часник або натертий корінь хрону.
Для того, щоб приправа була густіша і насичена, беріть м’ясисті помідори і перець.
Необхідні продукти:
- вага неочищених овочів
- помідори – 4 кг,
- перець болгарський – 1 кг,
- перець гострий – 1 шт. (за бажанням),
- зелень (кріп, петрушка) – 1 пучок,
- олія соняшникова рафінована – 50 мл,
- сіль без добавок – 1 ст.л.,
- цукор – 2-2,5 ст.л.
Вихід – 4 банки по 950 мл
Як приготувати помідорну приправу
Попередньо добре миємо банки і кришки (бажано з содою). Перевіряємо, щоб не було відколів на шийці банок і механічних пошкоджень на кришках. Кришка повинна ідеально підходити до банки.
Ретельно миємо овочі та зелень, обсушуємо їх. Звільняємо від насіння і плодоніжки перець. Прибираємо плодоніжки у помідорів.
Овочі розрізаємо так, щоб можна було перекрутити їх на м’ясорубці. Чергуючи помідори з перцем, пропускаємо овочі через не надто велику решітку м’ясорубки.
Отриману кашку переливаємо в глибокий посуд з товстими стінками.
Дрібно січемо зелень і додаємо в масу. Туди ж вливаємо олію без запаху, 1 столову ложку солі і 1 столову ложку цукру. Сіль повинна бути не йодована, без будь-яких добавок, звичайнісінька велика сіль.
Все добре перемішуємо і, періодично помішуючи, доводимо до кипіння.
Поки закипає помідорна маса, стерилізуємо кришки. Для цього заливаємо їх водою, даємо воді добре закипіти, кип’ятимо 2 хвилини і вимикаємо плиту. Кришки із води не виймаємо.
Після закипання, можна трохи зменшити нагрів плити. Досить щоб маса “пихкала”, а не вирувала.
Через 10 хвилин після закипання пробуємо приправу, додаємо сіль і цукор за смаком. Як правило, солі достатньо, а ось цукром потрібно відрегулювати кислоту. Кип’ятимо ще 5 хвилин.
Паралельно стерилізуємо банки будь-яким зручним способом.
Важливо! Заливаємо киплячу приправу в гарячу банку до верху. Накриваємо гарячою кришкою і відразу герметично закриваємо.
Банку перевертаємо, дивимося, щоб не було підтікань. Ставимо дном вгору під плед або ковдру. Так додатково простерилізується кришка і шийка банки. Аналогічно робимо з іншими банками.
Поки перша банка заповнюється, друга стерилізується і т.д.
Закутані банки залишаємо до повного охолодження. Після цього ставимо в природне положення – шийкою вгору.
Через брак підвалу, зберігати таку приправу можна при кімнатній температурі подалі від опалювальних приладів. А взимку відкривати і насолоджуватися результатом.