Як гостро заточити навіть дешевий ніж

Не так вже й важливо, з чого зроблений ніж – набагато важливіше вміти правильно його точити.

Звичайно, що понятно, якщо довго і вперто точити ніж, він стане гострим як бритва. Але від звичайного ножа з господарського магазину вартістю 1 долар ніяк не очікуєш такої вбивчої гостроти. Важко повірити, що навіть за допомогою чорної магії його лезом можна буде розрізати аркуш паперу або одним рухом розрубати навпіл три пластикові пляшки з водою!

Вся справа у правильній техніці заточування. Заточування за допомогою точильного каменю – один із найефективніших способів. Для цього знадобляться два камені: з дрібними зернами та великими. Перш ніж переходити до процесу заточування, потрібно опустити точильний камінь на кілька хвилин в масло або воду, що продовжить йому життя, оскільки між зеренами не набиватимуться частинки сталі. Починати заточування слід із крупнозернистого каменю.

Важливо правильно розташувати лезо щодо поверхні бруска, оскільки від цього залежить кінцевий результат. Не менш важливий і правильний кут заточування: заточувати ніж краще під кутом 20°, але кут може змінюватися в залежності від типу ножа. Наприклад, кухарським ножам потрібен кут 25°, японські кухонні ножі заточують під кутом 10-20°, для мисливських клинків використовують кут 30-45°. Правило тут просте: потрібно зробити ніж гострішим – зменшуємо кут заточування, для більшої стійкості до затуплення – підвищуємо.

Після основного заточування потрібно братися за шліфування – для цього знадобиться дрібнозернистий камінь. Шліфування необхідне для того, щоб вирівняти поверхню леза.

Не вдається скопіювати.