Як назавжди позбутися іржі та чорного нагару з улюбленого посуду

Якщо ви користуєтеся сковородою за її прямим призначенням, рано чи пізно вона покриється нагаром. Позбутися його можна без особливих зусиль, якщо правильно підійти до проблеми.

Нагар – це шар оксидів, що виділяються з металу при його нагріванні, кіптяви від газової конфорки, згоряючих частинок їжі і жиру, які поступово осідають на сковороді і призводять до появи щільного нальоту чорного кольору. Його необхідно періодично прибирати, якщо ви не хочете, щоб нагар почав потрапляти у вашу їжу.

Перш ніж приступити до видалення нагару, важливо зрозуміти, з чого зроблена сковорода – від цього залежатиме, які методи її очищення можна використовувати без ризику зіпсувати кухонний посуд.

Чавунні сковорідки можна чистити абразивними засобами та щітками, лужними засобами (сода, господарське мило тощо) та кислотами (лимонна кислота, оцет тощо). Неемальовані алюмінієві сковороди без антипригарного покриття вразливі до абразивів, агресивної хімії та сильного нагрівання, тому їх краще замочувати для видалення нагару. Сковороди з антипригарним покриттям категорично не можна чистити абразивами та кислотами, але вони витримують лужні засоби та тривале замочування. Найуніверсальніші в плані способів очищення – сковороди з нержавіючої сталі, які витримують усе перераховане вище.

Перед тим, як займатися чищенням сковороди, дайте їй охолонути – по-перше, гарячий посуд чистити небезпечно, по-друге, якщо ви різко остудите у воді, то сковорідка може деформуватися. Тому спочатку остудіть посуд, а лише потім приступайте до видалення з нього нагару.

Видалення нагару зовні з будь-якої сковорідки

Універсальний спосіб очищення, який підійде для сковорідки будь-якого матеріалу. Для нього знадобиться таз, вода, господарське мило, силікатний клей та сода. Налийте в таз воду і доведіть її до кипіння, потім натріть мило і додайте його у воду, змішавши все з половиною склянки силікатного клею і половиною соди – в розчин, який необхідно перемішати, помістіть сковороду, попередньо знявши ручку. Кип’ятіть посуд або за один прийом кілька годин (тривалість вибирайте з урахуванням кількості нагару), або в кілька підходів по півгодини – прокип’ятивши сковороду, сполосніть і видаліть нагар щіткою або губкою.

Видалення нагару зсередини чавунної сковорідки

Один з найпростіших і найдієвіших способів — використання оцту та солі. На забруднену сковороду висипають дві столові ложки звичайної кухонної солі і заливають оцтом – отриману суміш доводять до кипіння, додавши наприкінці чверть ложки соди. Це допоможе ефективно видалити нагар із внутрішньої поверхні сковороди.

Видалення нагару зсередини сталевої сковорідки

Сталева сковорідка легко очиститися від нагару всередині, якщо на неї висипати півсклянки тієї ж кухонної солі і нагріти. Як тільки почуєте потріскування солі, протягом 15 хвилин перемішуйте її, а потім зніміть сковороду з вогню і дайте постояти з нагрітою всередині сіллю. Потім цієї сіллю за допомогою щітки або губки видаліть нагар.

Видалення нагару зсередини алюмінієвої сковоріки

Вищеописану суміш із води, господарського мила, силікатного клею та соди і можна «приготувати» всередині сковороди, щоб прибрати нагар. А можна почистити поверхню однією содою, якщо забруднення не дуже серйозне.

Видалення нагару зсередини сковорідки з антипригарним покриттям

Спосіб однаково підходить як для тефлонового, так і керамічного покриття. У посуду з такою поверхнею треба налити воду, додати до неї миючого засобу для посуду і прокип’ятити на вогні протягом 15 хвилин, а потім видалити нагар. Слабке забруднення з тефлонового покриття ефективно видалить посудомийна машина, а з керамічного невеликий нагар можна прибрати ватним диском, змоченим у спирті.

Якщо вам не хочеться возитися з приготуванням сумішей з підручних матеріалів і кип’ятити сковороди, а від нагару позбавитися потрібно, зверніть увагу на побутову хімію. У магазинах представлено безліч засобів для очищення посуду з різних матеріалів, так що з усього асортименту хімії ви завжди зможете підібрати відповідний вам за характеристиками і вартістю склад. Пам’ятайте, що саму «ядрену» побутову хімію краще використовувати для чищення зовнішньої поверхні, а всередині сковороди краще очищати або натуральними засобами, або хімічними магазинними засобами.