Як приготувати домашній квас без дріжджів. У спеку саме те

Зараз спека на вулиці, пити хочеться постійно. Можна закупитися напоями в магазині, але там все дуже солодке.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

Ми будемо робити варіант, той самий, який використовували наші бабусі. Що було в арсеналі: хліб, цукор (або мед), вода. Іноді сухофрукти, наприклад ізюм. Сухофрукти сприяють бродінню і насиченню квасу газами.

Інгредієнти:

  • житній хліб
  • цукор
  • вода
  • ізюм

Як приготувати домашній квас:

Перше, з чого треба почати це підготувати закваску. Вона готується максимально просто.

Візьмемо буханку справжнього житнього хліба, поріжемо на шматки, з яких зробимо сухарів.

До речі, якщо вже зовсім заморочитися, то можна зробити ще більш правильну закваску на житньому борошні. Але цей процес довший, тому я вважаю за краще використовувати закваску на готовому житньому хлібі. Насправді і на готовому висушеному хлібі виходить правильний квас, так як в борошняних виробах міститься крохмаль, який і забезпечує бродіння, в результаті якого виробляються спиртові та молочнокислі молекули.

Сухарі в духовці робимо по справжньому засмаженими. Саме підгорілі наддають квасу правильний колір.

Також скип’ятимо з запасом чистої води і остудимо її до кімнатної температури.

Коли сухарі готові, зробимо закваску. Для цього в літрову банку складемо трохи сухарів, додамо трохи цукру (1/2 ст. ложки) і заллємо в банку води не до кінця.

Накриємо чистим рушником або марлею і відправимо квас під сонечко або інше тепле місце.

Закваска буде готова через 3 дня.

Закваска буде каламутна і дуже кисла. Це те що треба!

Тепер саме час зробити сам квас.

Беремо на цей раз 3-хлітровую банку. Виливаємо туди всю закваску. Закидаємо приблизно ¼ частина банки сухарями, заливаємо водою по плечики банки. Цукор будемо додавати потім за смаком. Зараз головне зробити кислий, насичений за смаком квас.

Банку накриваємо рушником і відправляємо квас на другий етап бродіння. Банка повинна простояти в теплому місці пару днів.

Основа для квасу готова. Тепер його треба процідити через марлю, додати за смаком цукор і розлити по пляшках.

Дуже важливий момент при приготуванні квасу – температура. Температура повинна бути дійсно дуже теплою. Краще, якщо вона буде вище 25 градусів. Тільки тоді у нас вийде зробити не брагу, а справжній квас подвійного бродіння, де будуть переважати молочнокислі бактерії, а не спиртові.

Хлібний м’якуш дуже цінний. Ця хлібна закваска буде використовуватися далі при приготуванні квасу. Тому збираємо її в баночку і відправляємо в холодильник.

Тепер важливий момент. Для ефективної газації ми використовуємо Ізюм. На літр напою використовуємо 3 ізюминки. Тобто на півтора літра достатньо буде 5 штучок.

Закинемо ізюм в пляшки, щільно закрутимо і залишимо при кімнатній температурі на пару годин, щоб виділився вуглекислий газ.

Коли пляшки стануть щільними ми припинимо процес бродіння дуже простим методом – приберемо пляшки в холодильник. Після охолодження квас готовий до вживання. Відразу обмовлюся, що перший квас виходить не фантастично гарний. А от наступні кваси будуть феноменальні.

Як ми пам’ятаємо, у нас залишилася хлібна закваска.

Вона буде служити для нас ще довго. Щоб приготувати наступний квас, а потім ще один, і ще один, ми будемо використовувати цю саму закваску, кожен раз дбайливо її зберігаючи. Наступні кваси будуть виходити все кращими.