Прості правила, яких потрібно дотримуватися, щоб риба вийшла дійсно смачною

Риба — багате джерело протеїну, корисних вітамінів і мінералів. Здорове, збалансоване харчування передбачає вживання мінімум двох порцій цього продукту в тиждень. І ось кілька порад, які допоможуть уникнути помилок в їх приготуванні.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.

Підготуйте все заздалегідь

Приготування риби може змусити похвилюватися. Усього кілька зайвих хвилин на вогні — і страва остаточно зіпсовано. Через те, що риба готується дуже швидко, заздалегідь вивчіть рецепт і підготуйте всі необхідні інгредієнти — так щоб не перетримати продукт, поки ви, наприклад, чистите часник.

Довіртеся нюху

Свіжа риба пахне морем. Якщо ви відчуваєте хоча б слабкий запах нашатирного спирту, від такої покупки варто відмовитися — цей продукт вже давно лежить в магазині.

Перевіряйте готовність

Існує кілька способів перевірити готовність риби. В кінці приготування натисніть пальцем на м’якуш — він не повинен сильно просідати. Якщо ви все ще не впевнені, чи варто знімати рибу з вогню, розріжте її в найширшій частині спинки і огляньте м’якуш — він повинен стати непрозорим і добре розділятися на шари.

Не ігноруйте заморожену рибу

Якщо у вашому регіоні складно дістати свіжу рибу, не бійтеся використовувати заморожену. В процесі шокової заморозки риба зберігає більшість корисних мікроелементів, свій колір, запах і смак.

Вибираючи заморожену рибу, добре огляньте упаковку — вона повинна бути герметичною, без розривів та інших пошкоджень. Тушка повинна бути покрита тонким шаром льоду — сильний льодовий наліт говорить про те, що риба піддавалася повторному заморожуванню.

Не знімайте шкіру

Обсмажена до хрускоту шкірка дуже приємна на смак і колір. Але навіть якщо вона вам зовсім не подобається, не поспішайте знімати її із сирої риби — краще зробіть це, коли страва буде готова. Шкірка утримує соки всередині і не дає м’якоті розвалитися на шматочки.

Не ускладнюйте!

У випадку з рибою надто сильно старатися не потрібно — помічено, що чим простіша страва, тим вона виходить смачнішою. Досить збризнути філе тріски або лосося лимонним соком і запекти у фользі разом з пряними травами. А якщо ви любите смак смаженої риби, спробуйте приготувати лосось на оливковій олії з кедровими горіхами і каперсами — виходить смачно і незвично!

Експериментуйте зі смаками

Щоб розкрити смак «м’ясистих» сортів риб — наприклад, тунця і риби-меч, вам знадобиться допомога додаткових інгредієнтів. Кілька крапель соєвого соусу, сік половини лайма або щіпка сушеного перцю чилі здатні звести страву на абсолютно новий рівень. Не скупіться і на класичні прийоми з середземноморської кухні.

Оливки, хересний оцет бальзаміко і каперси — прекрасні компаньйони для соковитого стейка.

Збережіть соки

Кулінарний термін en papillote перекладається з французької як «в пакеті» і означає метод приготування, при якому рибу поміщають в пакет з пергаментного паперу разом зі спеціями і пряними травами. Верх упаковки щільно загортають, і риба тушкується у власному соку. Завдяки герметичному пергаменту вона готується дуже швидко і зберігає яскравий смак і аромат.

Не забудьте про маринад

Принадність роботи з рибою в тому, що її м’якуш дуже швидко просочується маринадом. Достатньо 30 хвилин, щоб лимонний сік, оцет, спеції і сіль проникли глибоко всередину продукту. Пам’ятайте про це і не тримайте рибу в маринаді занадто довго, інакше від її первинного смаку нічого не залишиться.

Спробуйте запекти рибу в солі

В особливому випадку скористайтеся цікавою ідеєю: запечіть рибу під скоринкою з солі. Краще за все для цього підійде сібас. Випатрайте тушку. Луску можна не видаляти — соляна кірка зробить це за вас.

Змішайте кухонну сіль зі збитим яєчним білком і покрийте масою всю рибу цілком. Запікайте її в дуже гарячій духовці протягом 30 хвилин. За цей час скоринка стане дуже твердою, а риба — м’якою і соковитою. При подачі розбийте соляну капсулу ложкою і заберіть її в бік.

Не вдається скопіювати.