Справжня халва з насіння: ласощі своїми руками

Халву в Україні вміли робити в кожному селі. І хоч магазинна халва ніколи не була в дефіциті, бабусі вважали, що це марнотратство – витрачати гроші на те, що можна приготувати самому, тим більше, круглолиці, величезні (вище двох метрів) соняшники росли у біля кожного тину.

Соняшникова халва – дуже корисна, особливо жінкам, так як містить саме те залізо, яке нашими жіночими організмами легко засвоюється. За цим рецептом я готую халву вже більше 20 років, спочатку дітям, а тепер онукам.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

Необхідні інгредієнти

  • Насіння соняшника очищене – 200 грамів
  • Цукор – 50 грамів
  • Борошно – 150 грамів
  • Рослинна олія – 50 мілілітрів
  • Ванільний цукор – за смаком
  • Вода – 50 мілілітрів

Справжня халва з насіння: як приготувати смачні ласощі

Очищене насіння соняшника (зараз можна купити вже готові, навіть обсмажені, і це дуже зручно) потрібно буде промити і злити воду (якщо сирі).

На розігріту сковороду без олії викласти насіння і злегка підсмажити. Перемолоти готове насіння через м’ясорубку, блендер або кавомолку.

Знову розігріти сковороду. Тепер будемо підсмажувати борошно. На суху сковороду висипаємо борошно і підсмажуємо до золотистого кольору. Не забуваємо постійно помішувати борошно. Борошно перемішуємо з насінням і знову пропускаємо через блендер або м’ясорубку. Можна додати за бажанням арахіс. Це буде «багата», вдосконалена халва.

Тепер потрібно приготувати сироп. В окремому посуді змішуємо воду з цукром. Якщо ви хочете халву солодку, можете збільшити кількість цукру до 100 г. Поставте посуд з сиропом на вогонь. Дочекайтеся, поки цукор повністю розчиниться, і проваріть суміш кілька хвилин. Сироп вилийте в насіння.

Додайте в масу рослинну олію і ванільний цукор. Знову все ретельно перемішайте.

Перекладіть готову халву в форму. Накрийте її фольгою або пергаментом і поставте зверху гніт. Відправте халву в холодильник годин на 10.

От і все! Халва готова. Дістаньте її з холодильника і наріжте на невеликі шматочки. Насолоджуйтесь!