Що робити якщо на вашій смородині з’явився бруньковий кліщ

Всі знають, що однією з найефективніших заходів по боротьбі зі смородини почковим кліщем є обробка кущів окропом. Процедура проводиться ранньою весною, поки рослини ще «сплять».

Однак, як показує практика, далеко не всі дачники мають можливість приїхати на ділянку в кінці лютого або на початку березня, і часто помічають паразитів лише тоді, коли рослина готується випустити перші листочки.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука правди

Окріп в цьому випадку вже не допоможе, тільки рослині нашкодите. Та й зима цього року була теплою, що створило додаткові ризики: шкідники перезимували з комфортом.

Ознаки ураження кущів

Дізнатися, чи уражені кущі, дуже просто. Бруньки з шкідниками виглядають потворними, приймаючи форму набряклих зелених кульок . Якщо ви помітили такі на своїх кущах – зріжте уражені пагони і негайно знищіть їх. Кліщ не тільки ненажерливий, але і надзвичайно плідний, за сезон паразити здатні виїсти не тільки смородину, але і агрус. Так що нехтувати заходами профілактики точно не варто.

Що робити, якщо ви виявили уражені кущі?

Найголовніше, не панікувати. Боротися з паразитом можна і потрібно, і чим раніше ви проведете заходи, тим ефективніше вони будуть.

1. Огляньте кущі та оцініть масштаби лиха. Бувалі садівники кажуть, що якщо уражені всі пагони, то боротьба буде стомлюючою, і, в більшості випадків, марною. Простіше зрізати всі гілки вщент і спалити. Так, в цьому році ви будете без ягід, але зате знищите кліща – раз, оновите рослину – два.

2. Якщо уражених пагонів не так багато, обріжте їх і знищіть, а рослину обприскайте інсектицидами – наприклад, Актара, Фітовермом або іншими препаратами. Такі обробки проводите, як мінімум, тричі, протягом усього сезону. Однак, врахуйте, що вживання отрути неприйнятно в період цвітіння і закладання зав’язі, оскільки вона дуже токсична.

3. Профілактичні заходи протягом усього сезону теж зайвими не будуть. Не забувайте виполювати ділянку, де росте смородина, прибирайте сміття і старе листя.

4. Санітарна обрізка двічі на рік – відмінна профілактична міра проти шкідника.

5. Для посадки вибирайте стійкі до хвороб і шкідників сорти, благо, сучасні досягнення селекції це дозволяють.

6. З народних засобів: близько смородини можна посадити цибулю і часник. Кліщі не виносять запаху ефірних масел цих культур, вони втрачають можливість розмножуватися.

7. Самим кардинальним заходом буде знищення кущів разом з кореневищем: його застосовують тільки тоді, коли всі методи вже перепробувані і вони не привели до бажаного ефекту. Колишнє місце посадки в цьому випадку також потрібно буде обробити хімічними засобами.

Резюмуючи вищесказане, можна дійти висновку: не забувайте про профілактичні заходи і постійно будьте напоготові.