8 рецептів крутих і смачних соусів на сметані

Сьогодні приготуємо цілих 8 простих соусів на сметані. Всі соуси різні, але всі смачні. Розповім до яких страв вони підходять. А також як можна модифікувати кожен соус під Ваші смаки.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

1. Сметанно-грибний соус

  • Цибуля – 1 шт.
  • Шампіньйони – 100 гр.
  • Соняшникова олія – 2 ст.л.
  • Вода – 120 мл.
  • Сметана – 200 гр.
  • Сіль

Приготування

Наріжемо дрібно цибулю і гриби.

Відправляємо цибулю на сковороду з олією і смажимо до розм’якшення, додаємо гриби тушкуємо 3 хвилини під кришкою.

Додаємо воду, накриваємо кришкою тушкуємо ще 5 хвилин на слабкому вогні.

Знімаємо кришку тушкуємо до випаровування рідини. Викладемо гриби в миску, додаємо сметану, добре перемішуємо.

Так само грибну масу можна пропустити через блендер, тоді вийде більш однорідна консистенція соусу.

Смак соусу вершково-грибний з кислинкою.

Такий соус відмінно підходить до курки, до картоплі (пюре, варена картопля, смажена картопля), до пасти.

2. Універсальний сметанний соус (а-ля бешамель)

  • Сметана 15% – 200 гр.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Вода – 20 мл.
  • Сіль.

Приготування

Прогріємо сковороду на слабкому вогні, всипаємо борошно, обсмажуємо до рум’яного кольору.

Додаємо на сковороду сметану і воду, постійно мішаємо. Тушкуємо соус пару хвилин на слабкому вогні, поки він не загусне.

Смак соусу досить нейтральний вершковий, дуже нагадує класичний соус бешамель, тільки з невеликою кислинкою.

Так само в соус можна додати вершкове масло для посилення вершкового смаку.

Соус підійде як основа для різних модифікацій, в нього можна додати ваші улюблені спеції, буде дуже смачно.

Подавати рекомендую до курки, пасти, картоплі.

3. Томатно-сметанний соус з цибулею.

  • Сметана 15% – 200 гр.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Вода – 40 мл.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста – 30 гр.
  • Сіль.

Приготування

Прогріємо сковороду на слабкому вогні, всипаємо борошно, обсмажуємо до рум’яного кольору.

Додаємо на сковороду сметану і воду (20 мл.), Постійно мішаємо. Тушкуємо соус пару хвилин на слабкому вогні, поки він не загусне. Знімемо з вогню.

Ріжемо дрібно цибулю. Смажимо до золотистого кольору з крапелькою соняшникової олії, додаємо томатну пасту і воду (20 мл.), тушкуємо пару хвилин.

Сметанну масу перемішуємо з томатною.

Смак соусу ніжний, томатний. Замість томатної пасти можна використовувати пюре зі свіжих або консервованих помідорів, тоді воду при тушкуванні додавати не потрібно.

Соус чудово підходить до страв з м’ясного фаршу (тефтелі, фрикадельок, котлет, їжачкам), до картопляного пюре.

4. Сметана-сирний соус з часником

  • Сметана – 200 гр.
  • Сир – 50 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль.

Приготування

Подрібнюємо кріп. Натремо на дрібному тертці сир, часник. Змішаємо кріп, часник, сир зі сметаною.

У соуса сирно-вершковий смак з невеликою гостротою.

Звичайний сир можна замінити сиром з цвіллю.

Соус чудово підходить для м’яса, смаженої або вареної картоплі, а так само овочевих салатів. Також соус підійде як соус для піти і шаурми.

5. Сметанний соус з маринованим огірком і часником

  • Сметана – 200 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Маринований огірок – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.

Приготування

На тертці дрібно натерти огірок і часник. Наріжемо дрібно зелень. Додамо до сметани часник, огірок, зелень, добре перемішати.

Такий соус дуже схожий на класичний дзадзики, тільки сметану у нас простіше знайти, чим солодкий йогурт.

Маринований огірок можна замінити свіжим, також можна додати Вашу улюблену зелень.

Соус чудово підходить до м’яса, птиці.

6. Сметанний соус з лимоном і часником

  • Сметана – 200 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Лимонний сік – 0.5 ч.л.
  • Гірчиця – 0,5 ч.л.
  • Сіль

Приготування

Подрібнюємо петрушку. Видавлюємо сік з половини середнього лимона. Додаємо до сметани лимонний сік, гірчицю, сметану, оливкову олію, петрушку, сіль. Добре перемішуємо.

Лимон в даному соусі можна замінити лаймом для більшого цитрусового аромату.

Соус відмінно підійде до морепродуктів та риби.

7. Сметанний соус з волоськими горіхами

  • Сметана – 200 гр.
  • Волоські горіхи – 50 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Соняшникова олія – 1 ст.л.
  • Сіль

Приготування

Подрібнимо горіхи в дрібну крихту. Поріжемо дрібно кріп. Змішаємо горіхи, кріп, сіль і сметану.

Такий соус дуже сподобається любителям горіхових соусів. Для гостроти можна додати часник. Також до соусу відмінно підійде кінза.

Соус чудово підходить до курки, м’яса, овочів.

8. Соус зі сметани, аджики і кінзи

  • Аджика червона – 2 ст.л.
  • Сметана – 200 гр.
  • Кінза – 1 гілочка
  • Сіль

Приготування

Поріжемо дрібно кінзу. Змішаємо аджику, сметану і кінзу.

Соус виходить досить гострим. Гостроту можна контролювати кількістю аджики. Так само буде смачно якщо додати в соус горіхи, часник, будь-яку іншу зелень.

Якщо любите більш пряний смак можна використовувати зелену аджику, але знайти її в звичайних магазинах досить важко.

Соус відмінно підійде до шаурми, шашликів, хот-догів та й просто з гарячим коржем або лавашем буде смачно! Смачного!