Помідори з хріном і часником на зиму

Гостра, ароматна приправа – соус до м’ясних страв! Заготівля з помідорів з хріном і часником, подобається багатьом людям в якості соусу до пельменів, гарячого з м’ясом. Існують різні методи її приготування, зупинимося на самому простому і швидкому.

Про це пиге Мій Світ, за матеріалами Школа Життя

Склад рецепта (на 8 порц.):

  • Помідори – 1 кг
  • Корінь хрону – 100 гр
  • Часник – 5 шт.
  • Цукор – 2 чайн.л.
  • Сіль – 2 чайн.л.
  • Перець гострий стручковий – 1 гр

Покроковий процес приготування

Підготуємо інгредієнти за списком. Насамперед миємо всі овочі, корені хрону і даємо воді стекти. Помідори для приготування можна використовувати великі, трохи биті, м’яті, але не зіпсовані, ті, які не підуть на маринування в цілому вигляді.

Нарізаємо їх на шматочки, вирізаючи місце кріплення плодоніжки. Якщо здається, що шкурка у помідорів товста і жорстка, буде псувати своєю присутністю соус, можна її зняти, обдавши кип’ятком помідори, а потім опустивши в холодну воду.

Перекручуємо помідори через м’ясорубку або пробиваємо блендером.

Зубчики часнику очищаємо від плівочки, і також пропускаємо через м’ясорубку або прес або натираємо на тертці. Коріння хріну чистимо і перекручуємо через м’ясорубку або натираємо на тертці, кому як зручніше.

У глибокій каструлі з’єднуємо томатну масу, часник і хрін, додаємо за бажанням шматочок стручка гострого перцю для смаку. Додаємо цукор, сіль. Ставимо каструлю на вогонь. Після закипання проварюємо суміш на повільному вогні близько 5 хвилин. Якщо хочеться, щоб соус вийшов більш густим, то уварювати його потрібно довше, щоб зайва рідина випарувалася.

Заздалегідь потрібно приготувати баночки для соусу, краще використовувати тару невеликого обсягу, хоча навіть після відкриття така заготовка довго не псується, все-таки краще вживати в їжу свіжий продукт. Банки стерилізуємо одним із зручних методів, наприклад, прогріваємо в духовці. Кришки миємо і кип’ятимо, просушуємо.

Чортівня розкладаємо по стерильним банкам, відразу банки закриваємо. Перевертаємо банки догори дном, укутуємо ковдрою і прибираємо на зберігання в прохолодне місце. Додаткової стерилізації така заготовка не вимагає, оскільки в складі один з кращих консервантів – хрін, він довго не дозволить соусу зіпсуватися. Смачного!