А ви знаєте, як наші предки в печах милися?

Історія знає багато секретів наших предків, про які ми навіть і нездогадуємось, ось один із секретів наших предків.

Баня на Русі була здавна, але дозволити собі їх могли лише заможні люди. Народ простіше вважав за краще митися прямо в … печах.

Про йе пише Мій Світ, за матеріалами “Захарові Пічники Ремісники”

У будинку піч будували з таким розрахунком, щоб туди залазила людина з відром води. Потрібен ще був простір, щоб і віником помахати, як в бані. Тому на розміри печей не скупилися, вони могли займати до третини хати.

Малюнок для прикладу

Милися всією сім’єю, як правило, в один день. Піч топили з ранку. Коли вогонь прогорав, вимітали золу, підчищали саму піч від кіптяви і сажі. На спід укладали солому для зручності, а в дерев’яні зграї наливали гарячу воду.

Спочатку милися дорослі, а потім, коли жар спадав, то і діти. Їх на лопаті подавали в піч до матері. Таким же чином мили хворих і немічних, тільки замість лопати була широка дошка. Якщо раптом митися ставало прохолодно, він міг просто попросити, щоб зовні пічний зів прикрили заслінкою.

Людині ставало тепло, але темно, і митися доводилося вже на дотик. З цим потрібно було бути обережним, так як від нестачі кисню людина могла задихнутися. Залазити в грубку було прийнято тільки головою вперед. Усередині печі людина сідала ногами в сторони гирла.

В якості альтернативи шампунів і гелів для душу наші предки використовували курячі яйця, квасну гущу, глину або золу. У деяких випадках не застосовували навіть і ці кошти, обходячись просто гарячою водою. До речі, в неї було прийнято додавати різні лікарські трави:

  • · полин; Тр
  • · Польову м’яту;
  • · Липовий цвіт;
  • · Смородини листя;
  • · Хмелеві шишки;
  • · Звіробій;
  • · Ромашку;
  • · Хрін;
  • · Ялинову і / або соснову хвою тощо.

Лікувальні трави

Тепла вода з такими травами чудово відмивала шкіру і волосся. При цьому шкіра не пересихала, а ставала м’якше і шовковистою. Про лікарський ефектподібного миття і говорити нема чого, він був по істині величезним.

Іноді люди лише парилися в печі, а обмиватися йшли на ганок. Це допомагало уникати підвищеної вологості в хаті. На голову в печі часто одягали горщик з глини або вінок, сплетений з тонких березових гілок. Так народ захищав голову від перегріву.

До речі, та вода, яку цілими зграями лили на себе наші предки в печах, легко утилізувати. Вона лилась спочатку крізь солому, пісок і цеглу, накладені просто впритул один до одного без будь-якого розчину і потім йшла в підпілля або ж на долівку.